ProstataProstata je majhna moška spolna žleza, ki obdaja sečnico in ne malokrat povzroča težave. Težave s prostato se običajno pojavijo po 50.letu starosti. Zaradi zgodnjega odkrivanja rakavih obolenj priporočamo moškim redne preventivne preglede prostate pri izbranem specialistu. Najpogostejše težave s prostato so neprijetno ščemenje v presredku, močne bolečine v spodnjem delu trebuha, stalno siljenje na vodo, pekoče uriniranje, zvišana telesna temperatura, oslabel curek, nočno vstajanje zaradi siljenja na vodo, uhajanje seča, občutek neizpraznjenega mehurja in v hujših primerih celo rakavo obolenje.

Težave s prostato se lahko pojavijo zaradi nezdravega načina življenja, zato je priporočljivo omejiti prekomerno uživanje alkohola in kave, visoko kalorične in močno začinjene hrane, gaziranih in mrzlih pijač. Prav tako je priporočljivo prenehati ali vsaj omejiti kajenje, saj kajenje prav tako slabo vpliva na zdravje prostate. Da bo vaša prostata še dolgo zdrava se je priporočljivo zdravo in uravnoteženo prehranjevati ter v svoje telo vnašati različne rastlinske izvlečke kot so korenina koprive, paradižnika, črnega popra in vitamina E, cinka ter selena.

Povečana prostata in z njo povezane težave je mogoče zdraviti z dnevnim uživanjem zdravil, ki sčasoma zmanjšajo velikost prostate in s tem omogočajo boljši pretok seča. Povečana prostata se ne pozdravi takoj, saj je zdravljenje dolgotrajno in lahko traja tudi po več let. Ko je prostata že toliko povečana, da popolnoma zapre sečnico, je potreben operativni poseg. V kolikor težave s prostato napredujejo do te mere, da je že prisotno rakavo obolenje, je zdravljenje dolgotrajnejše, pri čemer je mogoč operativen poseg, hormonske tablete in injekcije ter obsevanje. Poskrbite za svoje zdravje že sedaj, preden bi lahko prišlo do morebitnih težav.

Če imate težave s prostato, kontaktirajte:

A. Vogel


Email:


nasveti@farmedica.si


Telefon za dodatna vprašanja:


01/5240-216


Ponedeljek - petek 08:00-16:00


Spletna stran: A.Vogel