ProstataProstata je moška spolna žleza velikosti kostanja in je težka približno 20g. Prostata se nahaja pod sečnim mehurjem, skozi katero poteka del sečnice. Skozi sečnico moški izločajo tako urin kot tudi semensko tekočino. Glavna naloga prostate je tvorjenje izločkov, ki sestavljajo semensko tekočino ter tiste izločke, ki varujejo spodnja sečila pred morebitnimi vnetji. Prostata moškim po 50.letu pogosto povzroča težave, kateri se srečujejo z vnetjem prostate. Vnetje prostate prepoznamo po močni bolečini v spodnjem delu trebuha, pekočim uriniranjem ter zvišano telesno temperaturo.

V kolikor vam prostata povzroča težave oziroma opazite prve simptome vnetja prostate je priporočljivo čim prej obiskati zdravnika. V večini primerov težave s prostato niso življenjsko ogrožajoče, vendar lahko simptomi brez ustreznega zdravljenja kaj hitro prerastejo v hujše težave. Zdravnik (urolog) bo ob pregledu postavil pravilno diagnozo ter preveril, ali morda obstaja možnost rakavega obolenja. S pravočasnim zdravljenjem s primernimi zdravili za prostato, bodo simptomi kot je pekoče uriniranje počasi izzveneli. V kolikor pa težave s prostato in z njo povezane bolezni napredujejo, je potreben operativni poseg. Danes so na voljo številna registrirana zdravila kot tudi naravna, ki so zelo učinkovita ter prijazna do organizma. Najbolj nevarna oblika bolezni prostate je rak, kateri doleti skoraj vsakega desetega moškega. Pri moških od 30. do 40. leta starosti je rak prostate zelo nevaren, saj se lahko kaj hitro razširi v okoliška tkiva in kosti. Pri starejših moških po 50.letu starosti pa sama bolezen napreduje počasi in nevarnost za njihovo življenje predstavljajo predvsem srčno-žilne težave.

Povečana prostataProstata lahko privede do številnih bolezni, najpogostejša bolezen je benigna hiperplazija prostate (BHP), ki doleti predvsem starejše moške. Prostata se v tem primeru nenevarno zveča in pritiska na sečnico, kar moti odtok urina iz mehurja ter povzroči številne hude težave (npr. neprijetno čakanje na uriniranje, oslabljen in prekinjajoč curek, uhajanje urina, moten spanec zaradi večkratnega siljenja na vodo itd.). Prostata oziroma z njo povezana težava kot je benigna hiperplazija, moški najraje potiskajo v pozabo, vendar neustrezno zdravljenje oziroma predvsem ne zdravljenje lahko privede do hudih težav (npr. vnetje mehurja, ledvične kamne, okvaro ledvic, krvavenje iz prostate).

Poudariti pa je potrebno, da benigna hiperplazija prostate oziroma nenormalno zvečanje prostate ne povzroča nastanka raka na prostati, vendar lahko bistveni vpliva na kvaliteto življenja. Zato bodite moški pozorni na morebitne težave s prostato in njene simptome ter pravočasno ukrepajte. Ne dopustite, da bi prostata vplivala na kvaliteto vašega življenja.

Če imate težave s prostato, kontaktirajte:

A. Vogel


Email:


nasveti@farmedica.si


Telefon za dodatna vprašanja:


01/5240-216


Ponedeljek - petek 08:00-16:00


Spletna stran: A.Vogel